nav

25 Νοε 2012

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών‏

Ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών έχει κηρύξει την 25η Νοεμβρίου ο ΟΗΕ και σήμερα, Κυριακή, σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.
Μάλιστα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, τα φαινόμενα σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης τείνουν να αυξάνονται γεωμετρικά, με αποτέλεσμα οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν ακόμα περισσότερο απ' ότι το άλλο... μισό του ουρανού.
Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία το φαινόμενο είναι σε έξαρση.
-   Ενδοοικογενειακή βία: ο ξυλοδαρμός των συζύγων είναι η πιο διαδεδομένη μορφή βίας: 1 στις 4 γυναίκες έχει υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφο της. Ενώ μόνο 44 χώρες στον κόσμο προστατεύουν με συγκεκριμένο τρόπο τις γυναίκες από την οικογενειακή βία.
- Βιασμός: 1 στις 5 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι θύμα βιασμού, πολλές από αυτές από γνωστό θύτη. Μεταξύ 40 και 60 τοις εκατό των σεξουαλικών επιθέσεων διαπράττονται σε βάρος κοριτσιών κάτω των 16 ετών.
-   Εμπορία γυναικών και κοριτσιών: οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 80% των 800.000 ατόμων που εκτιμάται ότι πέφτουν θύματα δουλεμπορίου κάθε χρόνο – στην πλειοψηφία τους (79%) πωλούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση.
-   Βία σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων: όπως οι δολοφονίες, οι συστηματικοί βιασμοί, η σεξουαλική δουλεία και οι εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες.
-  Φόνοι τιμής: τιμωρία που μπορεί να φτάσει και στο φόνο, από το σύζυγο ή την οικογένεια της για παραβίαση κανόνων ηθικής.
-  Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Έξι κορίτσια υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή κάθε λεπτό που περνάει.
- Παρενόχληση στο χώρο της εργασίας
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δύσκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη μειονεκτική θέση στον εργασιακό χώρο έναντι των αντρών, και  την υποβαθμισμένη θέση στην κοινωνία, αποτελούν προβλήματα για πολλές γυναίκες στις μέρες μας, που καθημερινά βλέπουν τις ελπίδες τους να χάνονται και τις επιθυμίες τους να παραμένουν απραγματοποίητες.
Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, έως 70% των γυναικών βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία από άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους – στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα η βία ασκείται από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή κάποιον γνωστό. Επιπλέον μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του συντρόφου της ενώ μία στις τρεις γυναίκες που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων κακοποιήθηκε από το σύζυγο ή σύντροφό της.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 5ΜΗΝΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012, ΑΠΟ ΤΗΛ. ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 11707 ΤΗΣ W.I.N. HELLAS
-Το 63% των γυναικών - θυμάτων που ζήτησαν βοήθεια είχαν παιδιά.
-Πίσω από κάθε γυναίκα – θύμα, κατά μέσο όρο υπάρχουν 2 παιδιά που βιώνουν τις συνέπειες.
-Το 46% των θυμάτων εργάζεται, ενώ το 54% είναι άνεργες γυναίκες, οικονομικά εξαρτώμενες από το θύτη,
-Σχεδόν 80% των κακοποιημένων γυναικών που ζήτησαν βοήθεια ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ 25 – 54, δηλαδή στην πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού.
Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή στήριξης 11707 ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2012 παρέχοντας ψυχολογική στήριξη και νομική συμβουλευτική σε γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου