Το πέρασμα από την οικογένεια στον παιδικό σταθμό είναι για το παιδί μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς σημαίνει αποχωρισμό από τη μαμά και τον μπαμπά και ένταξη σε ένα καινούριο ειδικά οργανωμένο χώρο. Ένα χώρο που αποτελείται από λίγους ενήλικες και πολλά παιδιά και έχει τους δικούς του κανόνες και το δικό του πρόγραμμα. Όσο καλύτερα προετοιμασμένο είναι λοιπόν το παιδί σας τόσο πιο εύκολα θα ενταχθεί στο νέο κοινωνικό περιβάλλον που το περιμένει σε λίγους μήνες.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ:
"Τώρα παίζω με τους φίλους μου"
Το μικρό σας είναι πιθανότερο να ενταχθεί πιο εύκολα στην ομάδα των συνομηλίκων του, ακόμα κι αν είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει παιδικό σταθμό, όταν έχουμε φροντίσει να έρχεται συχνά σε επαφή με παιδιά της ηλικίας του και γενικότερα με κόσμο. Με αυτό τον τρόπο ξεκινά η διαδικασία της κοινωνικοποίησής του.
Για να το προετοιμάσετε καλύτερα:
Προσπαθήστε να το παίρνετε μαζί σας στις κοινωνικές σας υποχρεώσεις αλλά και στις καθημερινές σας εξόδους.
Φροντίστε να έρχεται σε συχνή επαφή με άλλα παιδάκια π.χ. φίλους, ξαδερφάκια, γειτονόπουλα και να επισκέπτεστε συχνά χώρους όπου υπάρχουν παιδιά όπως το πάρκο και την παιδική χαρά.
Δώστε μεγάλη έμφαση στους καλούς τρόπους πχ. καλημερίζουμε, χαιρετάμε, λέμε παρακαλώ και ευχαριστώ, ρωτάμε τους άλλους τι κάνουν.
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ:
"Γεια σου μανούλα" (χωρίς δάκρυα)
Αν το παιδί σας πρόκειται να ξεκινήσει πρώτη φορά παιδικό σταθμό είναι σημαντικό να ενισχύσετε σταδιακά την ικανότητά του να σας αποχωρίζετε έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως το άγχος αποχωρισμού.
Για να το προετοιμάστε καλύτερα:
- Ξεκινήστε να αφήνετε για λίγη ώρα το παιδί σε άτομα που γνωρίζει καλά και εμπιστεύεστε π.χ. στη γιαγιά, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο της απουσίας σας. Πηγαίνετέ το επίσης στο σπίτι του φίλου του με τον οποίο παίζει πιο συχνά και φροντίστε να το αφήνετε όλο και πιο πολύ.
- Επίσης καλό είναι αν γνωρίζετε κάποια από τα παιδάκια που πηγαίνουν ή θα πάνε στον ίδιο παιδικό σταθμό με το παιδί σας.
- Βοηθήστε το παιδί από νωρίς να καταλάβει ότι η απουσία κάποιου δεν είναι κάτι άσχημο, έτσι ώστε να μην του προκαλεί συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Για να το πετύχετε χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως: "η μαμά κι ο μπαμπάς πάνε στη δουλειά το πρωί και γυρίζουν το απόγευμα" ή "η αδερφούλα σου πάει στο σχολείο και θα επιστρέψει για να παίξετε".
ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ:
"Τα καταφέρνω μια χαρά και μόνο μου"
Να θυμάστε ότι στον παιδικό σταθμό το παιδί δεν θα έχει πια τη μαμά για να το βοηθάει και οι νηπιαγωγοί δεν μπορούν να είναι συνέχεια από πίσω του γιατί χρειάζεται να επιβλέπουν όλα τα παιδιά. Για να το προετοιμάσετε, καλό είναι να το ενθαρρύνεται:
- Να τρώει μόνο του ακόμα κι αν λερώνεται.
- Να ανοίγει και να κλείνει το μπουκάλι με το νερό.
- Να κρατάει την τσάντα του και να ξέρει πώς την ανοίξει και να την κλείσει.
- Να φοράει τα περισσότερα ρούχα μόνο του. Αποφύγετε, λοιπόν, τουλάχιστον στην αρχή ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ, ζώνες και τιράντες καθώς και παπούτσια με κορδόνια.
- Να πλένει και να σκουπίζει τα χέρια του.
- Να μαζεύει έστω και με τη βοήθειά σας τα παιχνίδια του.
- Να εκτελεί αρχικά απλές και έπειτα πιο σύνθετες εντολές.
- Να βγάζει μόνο του το μπουφάν στο σχολείο και να το κρεμάει στο ειδικό κρεμασταράκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου