nav

18 Φεβ 2013

Το ουράνιο τόξο... στο τραπέζι μας



Η υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από  τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Το χρώμα στη διατροφή μάς ανοίγει την όρεξη και κάνει τα γεύματα μας να φαίνονται εντυπωσιακά, ενώ το κάθε χρώμα έχει διαφορετικά στοιχεία που είναι σημαντικά για τον οργανισμό. Όσο πιο ώριμα είναι τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνουμε τόσα περισσότερα στοιχεία παίρνουμε. Κι επειδή στη φύση τίποτα δεν είναι τυχαίο διαβάστε παρακάτω πώς το κάθε χρώμα μας προστατεύει:

Η πράσινη ομάδαΣπανάκι, μαρούλι, φασολάκια, πιπεριές, αβοκάντο, αγγούρι, πράσο, κολοκύθια, ακτινίδια, κ.α. Όλα τα παραπάνω είναι πλούσια σε λουτεϊνη, κι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως προστατεύουν σε κάποιες μορφές καρκίνου.

Η κόκκινη ομάδαΌλα τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα όπως: ντομάτα, γκρέιπφρουτ, καρπούζι κ.α αλλά και το κόκκινο κρέας οφείλουν τη δράση τους στο λυκοπένιο το οποίο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει το αναπνευστικό μας σύστημα και την καρδιά. Επίσης, προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη.

Η κίτρινη-πορτοκαλί ομάδα
Καρότα, καλαμπόκι, λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα κ.α. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Προλαμβάνουν καρδιοπάθειες, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και την όραση και προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο.


Η μπλε-μωβ ομάδα
Μελιτζάνες, σύκα, σταφίδες, μούρα, σταφύλια κ.α. Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθούν στην αποφυγή παθήσεων της καρδιάς.


Η άσπρη ομάδα
Κρεμμύδι, αγκινάρα, πατάτα, σκόρδο, τζίντζερ, μπανάνα κ.α. Κάποια από αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση του περιττού αλατιού από τον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου