nav

16 Φεβ 2013

Εκλέρ Σοκολάτα





Υλικά για την ζύμη
150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,                                                                                               150 γραμμ. νερό                                                                                                                                        2 πρέζες αλάτι                                                                                                                                          3 κ.σ. βούτυρο (50 γραμμ.)                                                                                                                      3 αυγά μεγάλα

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και το βούτυρο και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθεί. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά (μέτρια) για περίπου 1΄, πάντα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει απαλό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε 1 αυγό ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις ώστε να απορροφηθεί από τη ζύμη και να μη φαίνεται. Κατά τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε και τα επόμενα αυγά. Ανακατεύουμε το μείγμα με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει (φαίνεται μαλακό και κολλάει ελαφρώς η ζύμη). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.   


                       
Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη  γεμίζουμε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κόβουμε μακρόστενα κομμάτια ζύμης μήκους 4-5 εκ. σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.Ψήνουμε για περίπου 35΄-40΄ μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.


Υλικά για γέμιση

3 αυγά
3 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.γλ. αλεύρι
1 βανίλια
20 γραμμ. γάλα
120 γραμμ. σοκολάτα λιωμένη

Για την επικάλυψη

300 γραμμ. σοκολάτα λιωμένη

Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ. Τα χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα και τη βανίλια και το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να πυκνώσει, περίπου 2΄-3΄. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και αφήνουμε για ακόμα 2΄, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να μη μυρίζει πια το αλεύρι. 
Τέλος, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα (εκτός φωτιάς) ανακατεύοντας καλά. Βάζουμε σε μπολ την κρέμα. Κολλάμε στην επιφάνειά της μεμβράνη. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αφού κρυώσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής τη χτυπάμε με σύρμα να αφρατέψει. Γεμίζουμε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Κάνουμε μια τρύπα στο κάτω μέρος του εκλέρ με τη μύτη του μαχαιριού. Γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κρατώντας τη βάση του εκλέρ ανάμεσα στα δάχτυλα, το αναποδογυρίζουμε και το βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. Αμέσως το βγάζουμε και αφού στραγγίσει η σοκολάτα (έχοντάς το κατακόρυφα) το αφήνουμε να καθίσει σε σχάρα.




Καλή Επιτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου