nav

11 Φεβ 2013

Αιθέρια έλαια και οι χρήσεις τους


ΜΑΣΑΖ
Η πιο δημοφιλής χρήση των αιθέριων ελαίων είναι για μασάζ, όμως προσοχή, γιατί δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα αλλά πάντα χρησιμοποιούμε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέσα σε κάποιο λάδι βάσης όπως jojoba  oil, αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο η άλλο. Με το μασάζ τα αιθέρια έλαια εισχωρούν στο δέρμα και επιδρούν σε ολόκληρο το σώμα μια και μπορούν να αποροφηθούν από όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Κατάληλη αναλογία είναι 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 10 ml βάση λαδιού.

ΜΠΑΝΙΟ
Γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό και προσθέστε τα αιθέρια έλαια πάντα αραιωμένα, είτε στο αφρόλουτρο σας, είτε στα άλατα που χρησιμοποιείται στο μπάνιο. Βυθιστείτε άμεσα στο νερό και μείνετε σε αυτό για 10-15 λεπτά απολαμβάνοντας τις ευεργετικές ιδιότητες των ελαίων. Το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους του δέρματος και βοηθάει τα αιθέρια έλαια να εισχωρήσουν σε αυτό και μέσω των αιμοφόρων αγγείων να επιδράσουν ευεργετικά σε ολόκληρο τον οργανισμό.

ΕΙΣΠΝΟΕΣ
Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο σε ένα μπώλ με βρασμένο νερό και εισπνεύστε τους υδρατμούς που αναδύονται μαζί με το άρωμα του ελαίου. Βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα και των αναπνευστικών προβλημάτων.

ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ
Χρησιμοποιείστε τα αιθέρια έλαια για να αρωματίσετε και να προστατεύσετε από μικρόβια τον χώρο σας. Ρίξτε 3-4 σταγόνες στην ειδική συσκευή  ρεσώ για την καύση των ελαίων και απολαύστε την φρεσκάδα που θα χαρίσουν στην ατμόσφαιρα του χώρου.


ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ
Τα αιθέρια έλαια στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούνται πάντα αραιωμένα σε λάδι βάσης σε δοσολογίες που αναφέρονται παραπάνω. Εξαίρεση αποτελούν η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το γεράνι.  
Πρέπει να αποφεύγονται από εγκύους και παιδιά κάτω των δύο ετών ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ιατρική συμβουλή σε άτομα με υπέρταση και καρδιοπάθειες.
Επίσης έχετε υπ' όψιν σας ότι τα αιθέρια έλαια δεν πίνονται. Εξαίρεση αποτελεί το ριγανέλαιο που όμως πίνετε αραιωμένο, μία σταγόνα ανά ποτήρι νερό 2-3 φορές την ημέρα.
Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες που δίνονται, να αποφεύγετε τις αυθαιρεσίες και να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

Χρησιμοποιείστε μερικά από τα παρακάτω έλαια για...

Για να χαλαρώσετε… χρησιμοποιήστε λεβάντα.
Για να τονωθείτε… το σταφύλι θα σας ξυπνήσει.
Για να πάρετε ενέργεια… χρειάζεστε το λεμόνι.
Για να νιώσετε καλύτερα… μυρίστε τριαντάφυλλο.
Για να καθαρίσει το μυαλό σας από τις σκέψεις και τα άγχη… ο ευκάλυπτος είναι το φάρμακό σας.
Για να απαλλαγείτε από τα κουνούπια… χρειάζεστε citronella.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου