nav

9 Ιαν 2013

Παιδικές ασθένειες & σχολείο

Nέο περιβάλλον, νέες δραστηριότητες, νέοι φίλοι και νέες... αρρώστιες. Προτού πανικοβληθείτε, δείτε τι να περιμένετε, πότε πρέπει να ανησυχήσετε και πότε όχι.

 

Οι πιο συνηθισμένες «σχολικές» ασθένειες

«Όταν ένα παιδί ξεκινά το σχολείο, ο γονιός πρέπει να περιμένει τις πρώτες ιώσεις», λένε οι παιδίατροι. Μπορεί να είναι συνηθισμένες, δηλαδή λοιμώξεις του αναπνευστικού (ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα), με συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό, ή μπορεί να είναι μια μεταδοτική νόσος όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά.
Καθώς τα εμβόλια έχουν καλύψει πολλές από τις παιδικές ασθένειες, έχουν βγει στην επιφάνεια άλλες που δεν ήταν τόσο συνηθισμένες αλλά τώρα «γίνονται της μόδας», όπως το αιφνίδιο εξάνθημα, η πέμπτη νόσος, η νόσος «χέρια, πόδια, στόμα» που προέρχονται από ιούς κοξάκι.
Ακόμη, συνέπεια των ιώσεων μπορεί να είναι και μικροβιακές επιπλοκές, όπως ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες και βρογχίτιδες.
Τέλος, λόγω των αυξημένων αλλεργιών, συνηθισμένο φαινόμενο είναι η ασθματική βρογχίτιδα που απαιτεί ασθματική αγωγή.

Να ανησυχήσω;

Στους γονείς που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να αποφύγει το παιδί τους κάποια ίωση, οι γιατροί επισημαίνουν ότι «οι πρώτες παιδικές ιώσεις είναι πολύ χρήσιμες για τον οργανισμό».
Οι ιώσεις προσθέτουν έτοιμη ανοσία στο παιδί και ενισχύουν το σύστημα των αλλεργιών που είναι συγγενές με το σύστημα των λοιμώξεων. Όπως στις γειτονιές τα παιδιά είχαν τις πρώτες λοιμώξεις, έτσι θα γίνει στον παιδικό σταθμό. Είναι αναπόφευκτο αλλά όχι επιζήμιο.

Να μείνει σπίτι, να πάει σχολείο ή στον γιατρό;

Όλοι οι γονείς έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το βασανιστικό ερώτημα: Να το στείλω στο σχολείο ή να το κρατήσω σπίτι και πότε πρέπει να πάω στο γιατρό;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι ένα παιδί μένει στο σπίτι όσο είναι άρρωστο και επιστρέφει στο σχολείο όταν περάσει μια μέρα «καλά» στο σπίτι. Συγκεκριμένα:
Πυρετός: Αν ο πυρετός «έρχεται και φεύγει» μέχρι και για 3 ημέρες, τότε πρέπει να μείνει στο σπίτι αλλά δεν χρειάζεται να επισκεφθεί το γιατρό. Αντίθετα, θα πρέπει να το δει γιατρός αν περάσει ένα 24ωρο συνεχόμενου πυρετού, αν έχει πυρετό και δεν αισθάνεται καλά ή αν πέσει ο πυρετός αλλά συνεχίζει να μην αισθάνεται καλά.
Ανεμοβλογιά: Το παιδί επιστρέφει στο σχολείο πό τη στιγμή που πάψει να βγάζει καινούργια εξανθήματα.
Πονόκοιλος: Ο πονόκοιλος γίνεται ανησυχητικός αν διαρκεί πάνω από 3 ώρες, είναι συνεχόμενος και αυξάνεται. Μια τέτοια περίπτωση απαιτεί την επίσκεψη στον γιατρό το συντομότερο δυνατόν, ενώ πιθανόν να χρειαστεί ακόμη και χειρουργός. Αν ο πόνος είναι διακοπτόμενος, θυμίζει κολικό και μπορείτε να περιμένετε.
Αλλεργίες: Αν εκδηλωθεί με σπυριά, δεν υπάρχει κίνδυνος. Αν όμως το παιδί κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα γενικευμένο εξάνθημα ή έχει δύσπνοια, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθεί γιατρό.
Χτύπημα στο κεφάλι: Ο γονιός πρέπει να έχει τον νου του για 24 ώρες. Αν το παιδί παρουσιάζει πονοκέφαλο και ζάλη, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό για ακτινογραφία κρανίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου