Tο κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος
λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου, από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Συχνά
πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων
κακάο και την αφαίρεση του βουτύρου κακάο από τα σκούρα, πικρά στερεά κομμάτια.
Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση και υπάρχει άφθονο στην
τροπική Αφρική.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των θεών.
Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, αποτρέποντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.
Αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν από την εμφάνιση και ανάπτυξη βλαβών στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης, περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη, που είναι μεταβολίτης της καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι έχει διουρητική δράση, ενώ παράλληλα, με την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, βελτιώνοντας με αυτόν τρόπο την ψυχική μας διάθεση.
Επιπλέον, όταν πίνουμε κακάο, το σώμα μας εκκρίνει σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των θεών.
Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, αποτρέποντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.
Αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν από την εμφάνιση και ανάπτυξη βλαβών στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης, περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη, που είναι μεταβολίτης της καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι έχει διουρητική δράση, ενώ παράλληλα, με την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, βελτιώνοντας με αυτόν τρόπο την ψυχική μας διάθεση.
Επιπλέον, όταν πίνουμε κακάο, το σώμα μας εκκρίνει σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.
2 Συνταγές για ροφήματα κακάο
1
Υλικά:
4 κ.σ. κοφτές κακάο
4 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
1 φλ.τσ. νερό
3 φλ.τσ. γάλα
λιγη βανίλια (προεραιτικά)
Για ζεστό κακάo:
Βράζετε μαζί το κακάο, τη ζάχαρη και το νερό επι 2' ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε εώς ότου ζεσταθεί.
Ρίχνετε αν θέλετε λίγη βανίλια.
Για παγωμένο κακάο:
Ετοιμάζετε το κακάο όπως περιγράφεται παραπάνω.
Το σερβίρετε μέσα σε ποτήρια με πάγο και ρίχνετε σε κάθε ποτήρι απο μια
κουταλιά κρέμα σαντιγί.
3/4 φλ. κακάο (χωρίς ζάχαρη) καλής ποιότητας
100 γρ κουβερτούρα
100 γρ σταγόνες κουβερτούρας
1/4 φλ. ζάχαρη
γεμάτη κ.σ. κανέλα
4 βανίλιες
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. τριμένο γαρύφαλο
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από τις σταγόνες της κουβερτούρας) μέσα σε ένα μπλέντερ. Την κουβερτούρα πρέπει να την έχετε κόψει κομμάτια πριν τη βάλετε μέσα για να μη χαλάσει το μπλέντερ σας.
Αφήστε τα στο μπλέντερ να τριφτούνε καλά, μέχρι να γίνουν
σκόνη.
Βάλτε τη σκόνη και τις σταγόνες της κουβερτούρας σε ένα
βάζο.
Όποτε θέλετε να φτιάξετε ένα φλυτζάνι ζεστή σοκολάτα,
βάλτε 2 κ.σ. από το μείγμα σε ένα φλυτζάνι γάλα και ζεστάνετέ το μέχρι να
λιώσει η κουβερτούρα και να ζεσταθεί καλά η σοκολάτα σας.
2
Υλικά:
1 γεμάτο κ.γλ. κακάο σκόνη
1 ξυλάκι κανέλας
κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού
ζάχαρη καστανή 1 κυβάκι
Βάζετε
όλα τα στέρεα υλικά στο μπρίκι και προσθέτετε νερό.
Τοποθετείτε
το σκεύος στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το κακάο και η ζάχαρη.
Αφήνετε
να πάρει βράση και σερβίρετε αφού αφαιρέσετε την φλούδα και το ξύλο κανέλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου