nav

30 Δεκ 2012

Χοιρινό στην γάστρα με δαμάσκηνα



Υλικά

1 μπούτι χοιρινό χωρίς το κόκκαλο περίπου 3 κιλά
3-5 σκελίδες σκόρδο
15 σπυριά μπαχάρι
15 μαύρο πιπέρι
θυμάρι ξερό
δενδρολίβανο
12 ξηρά δαμάσκηνα
αλάτι
2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 φλυτζάνα ελαιόλαδο
λίγο βούτυρο
μερικές πατατούλες αν υπάρχει χώρος


 
Καθαρίζουμε το μπούτι από τα περιττά λίπη, το πλένουμε και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε το κρέας σε διάφορα σημεία και βυθίζουμε λεπτές φετούλες σκόρδου, μαύρο πιπέρι και μπαχάρι σε όλες τις πλευρές του. Τρίβουμε με αλάτι και πασπαλίζουμε με θυμάρι.

Τοποθετούμε το μπούτι στη γάστρα και προσθέτουμε 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το βούτυρο στην επιφάνεια.
Σκορπίζουμε τα δαμάσκηνα και χύνουμε 1 ποτήρι κρασί γύρω από το κρέας.
Τοποθετούμε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μισή ώρα.
Ανοίγουμε την γάστρα μετά την μισή ώρα και προσθέτουμε το δεύτερο ποτήρι κρασί. Όχι πάνω στο κρέας.
Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε άλλες 2 ώρες.

Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου